Як боротись зі синдромом вигорання

woman-3170568_1280

Рано чи пізно з ним стикаються усі. Він приходить і завдає клопотів чи то на роботі, чи вдома. Синдром вигорання. Поговоримо трохи про те, як із ним боротися.

Для початку розберемось із поняттям стресу. Адже на перший погляд – все дуже банально. Людина при стресі відчуває напругу, головний біль тощо. Натомість насправді стрес здатний проникати набагато глибше. Навіть до такої міри, що людина просто не помічає цього. Так, ви можете стресувати і не здогадуватись про це.

Дедлайни, у які важко вкластись, занадто багато адреналіну чи неможливість заспокоїтись – все це ознаки стресу.

Синдром вигорання

Стрес трапляється з усіма. Проте очевидно одне: якщо ви відчуваєте його постійно, то з часом він переросте у хронічний. А тут уже пряма дорога до вигорання.

Вигорання – це стан емоційного, психічного та фізично виснаження, викликаного надмірним та тривалим стресом. Він стається тоді, коли ви просто не можете виконувати поставлені вимоги, почуваєтесь перевантаженим. І чим далі триває стрес, тим більше ви втрачаєте інтерес і мотивацію до роботи. Те, що раніше приносило лише задоволення більше не тішить. Улюблена роботу стає ненависною. Нема жодного уявлення, як взяти себе у руки і вийти з такого стану…

sad-girl-1382940_960_720

Як боротися?

Ліки існують. І ви маєте всі шанси знову поставити все на місця. Проте важливо найперше зрозуміти, що ви живете у стресі. А згодом змінити свої звички і збалансувати роботу і особисте життя.

Оптимізовуємо роботу

Не треба працювати більше, треба працювати ефективніше. Правильно організований час – перший крок до успіху. Складайте списки справ, визначайте пріоритети.

Практично будь-яке робоче завдання можна полегшити самому собі, автоматизувавши його. Наприклад, користуватися корисними програмами, які допомагають пришвидшити процес. Це насправді зараз реально практично у кожній сфері. Робота робитиметься так само якісно, проте значно швидше. У вас вивільниться час на себе чи інші справи.

Час без гаджетів

Телефони іноді треба вимикати, залишати без мережі або ж просто відставляти в сторону. Це дуже корисно. Звісно, якщо роботу вас зобов’язує бути весь час на зв’язку, то така звичка стане розкішшю, проте час від часу таки можна знайти можливість побути без смартфона. Не перевіряти пошту, не відповідати на дзвінки.

Це час, який ви проживаєте суто для себе. Світ не завалиться, якщо раз у тиждень, наприклад, ви матимете такий шанс. Ще краще – залишайте телефон удома, коли ідете на зустріч із друзями, відставляйте його в іншу кімнату, коли вечеряєте з рідними. Це дуже допомагає.

Розслаблення

По-перше: вимикаємось від зовнішнього світу. Перемикаємось на себе.

wheat-field-1081914_960_720

Повірте, навіть кілька хвилин спокою здатні відновити вас. Не треба завжди думати про роботу та обов’язки. П’ять хвилин думок про себе і зосередженості виключно на собі дуже допоможуть. Можна прогулятись, побути в тиші, змінити звичну обстановку.

Наступний крок – глибший. Спробуйте помедитувати. Це дуже помічна техніка, завдяки якій ви відчуєте приплив енергії. Можливо, це саме те, що вам зараз потрібно.